Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
2174
85 A) Hány cm3 0,1 mol/dm3 -es konyhasóoldat készíthető 15,0 g nátrium-kloridból?
B) Hány cm3 0,2 mol/dm3 -es ezüst-nitrát-oldat készíthető 10,0 g ezüst-nitrátból?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
85 A

`M_(NaCl)`= 58.5 `g/(mol)`

1 `dm^3` oldatban van 0.1 mol NaCl= `0.1*58.5`= 5.85 g

x `cm^3` oldatban van 15 g NaCl

x= `15/5.85*1000` = 2564

2564 `cm^3` oldat készíthető.

B,

`M_(AgNO_3)`= 169.87 `g/(mol)`

1 `dm^3` oldatban van 0.2 mol `AgNO_3` = `0.2*169.87`= 33.974 g

x `cm^3` oldatban van 10 g `AgNO_3`

x= `10/33.974*1000`= 294.34

294.34 `cm^3` oldat készíthető.

2