Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEMATIKA 8. OSZTÁLY SOS!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
534
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
8)
A három szám az `x, y, z`
`x+y=6`
`x+z=8`
`y+z=10`
Ezt kell megoldani. Megy?

Ugyanígy megy a b) is.

---
Megy egyébként fejben is: az látszik, hogy kettesével nő az összeg, vagyis `x` a legkisebb, `z` 2-vel több mint `y`, `y` pedig 2-vel több, mint `x`. Vagyis `y-2, y, y+2` a három szám. A középső összeg tehát éppen a duplája `y`-nak. Az a) esetben tehát 2, 4, 6 a három szám, a b)-nél pedig... rád bízom.

Ha nem érted ezt a megoldást, oldd meg az egyenletrendszert.
0

9)
Ha elhagyhattuk az 1-et, akkor 1-re végződött.
Ha utána elhagyhattuk a 6-ot, akkor 61-re végződött.
Mondjuk `bar(x61)` volt a szám. Ezt úgy tudjuk felírni, hogy `100x+61`.
Amikor az 1-et elhagytuk, az az `bar(x6)`, amit úgy tudunk matekosan felírni, hogy `10x+6`
A harmadik szám pedig az `x` természetesen.
`x+(10x+6)+(100x+61)=2176`
Oldd meg.
Aztán válaszolj a kérdésekre. Ugye megy?
0