Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség! Nem jön ki az eredmény. 4cm,helytelen megoldás lett.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1082
Az ABCD rombusz H harmadolópontját a D csúccsal összekötő egyenes az AB oldal egyenesét P pontban metszi. Mekkora a PB szakasz hossza, ha a rombusz oldala 12 cm? A választ cm-ben add meg!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A DCH és a HBP háromszögek hasonlóak, mivel megfelelő szögeik páronként megegyeznek (D=P, B=C, H=H pontoknál). Emiatt a BH szakasz megfeleltethető a HC szakasznak, a BP szakasz pedig a DC szakasznak. Tudjuk, hogy ezek hányadosa egyenlő, mivel hasonlóak az alakzatok, tehát

BH/HC=BP/DC

4/8=x/12, erre 6=x adódik, tehát a BP szakasz hossza 6 cm.
1