Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
541
81. A) Az 5,00 mol/dm3 koncentrációjú kálium-hidroxid-oldat 1 ,2 1 6 g/cm3 sűrűségű.
Számítsuk ki az oldat:
a) tömegkoncentrációját!
b) tömegszázalékos összetételét!
e) ,,mólszázalékos" összetételét!
B) A 0,50 mol/dm3 koncentrációjú salétromsavoldat sűrűsége 1,19 g/cm3
.
Számítsuk ki az oldat
a) tömegkoncentrációját!
b) tömegszázalékos összetételét!
e) anyagmennyiség-százalékos összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
81
A

`M_(KOH)`= 56 `g/(mol)`

1 `dm^3` oldatban van 5 mol KOH, az pedig `5*56`=280 g

a, Az oldat tömegkoncentrációja: 280 `g/(dm^3)`

b, Az oldat tömege

`m=rho*V`= `1.216*1000`=1216 g

1216 g oldatban van 280 g KOH

100 g oldatban van `100/1216*280`= 23.03 g KOH

Az oldat 23.03 tömeg%-os.

e, 100 g oldatban van 23.03 g KOH és (100-23.03=)76.97 g víz

ezek molban:

`23.03/56`= 0.411 mol KOH

`76.97/18`= 4.276 mol víz

összmól: 0.411+4.276=4.687 mol

4.687 mol oldatban van 0.411 mol KOH

100 mol oldatban van `100/4.687*0.411`= 8.77 mol KOH

Az oldat 8.77 mol%-os.

B,

`M_(HNO_3)`= 63 `g/(mol)`

1 `dm^3` oldatban van 0.5 mol `HNO_3`, az tömegre: `0.5*63`= 31.5 g

a, Az oldat 31.5 `g/(dm^3)` koncentrációjú.

b,

Az oldat tömege: m=`rho*V`=`1.19*1000`= 1190 g

1190 g oldatban van 31.5 g `HNO_3`

100 g oldatban van `100/1190*31.5`= 2.647 g `HNO_3`

Az oldat 2.647 tömeg%-os.

e,

100 g oldatban van `100/1190*31.5`= 2.647 g `HNO_3` és (100-2.647=)97.35 g víz

Ezek molban:

`2.647/63`= 0.042 mol `HNO_3` és `97.35/18`=5.408 mol víz.

Az összmólok száma: 0.042+5.408= 5.45 mol

5.45 mol oldatban van 0.042 mol `HNO_3`

100 mol oldatban van `100/5.45*0.042`=0.77 mol `HNO_3`

Az oldat anyagmennyiség-koncentrációja `HNO_3`-ra 0.77 mol%.

1