Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
1680
A) Összekeverünk 90,0 cm3 abszolút alkoholt és 10,0 cm 3 desztillált vizet.
Mekkora a keletkezett elegy térfgata, ha sűrűsége, 0,825 g/cm 3?
B) Összekeverünk 50,0 cm3 abszolút alkoholt és 50,0 cm 3 desztillált vizet, a keletkező elegy sűrűsége 0,924 g/cm3
• Mekkora a keletkező oldat térfgata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A,

Kell az abszolút etanol sűrűsége is: `rho`=0.789 `g/(cm^3)`

Az abs. etanol tömege: m=`rho*V`= `0.789*90`= 71.01 g

hozzáadjuk a vizet

81.01 g oldatban van 71.01 g etanol

ennek a térfogata: V=`m/rho`= `81.01/0.825`= 98.19 `cm^3`

A keletkezett oldat térfogata 98.19 `cm^3`

B

Kell az abszolút etanol sűrűsége is: `rho`=0.789 `g/(cm^3)`

Az abs. etanol tömege: m=`rho*V`= `0.789*50`= 39.45 g

hozzáadjuk a vizet

89.45 g oldatban van 39.45 g etanol

ennek a térfogata: V=`m/rho`= `89.45/0.924`= 96.81 `cm^3`

A keletkezett oldat térfogata 96.81 `cm^3`
0