Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
1749
86 A) Hány g nátrium-hidroxidot és hány cm 3 desztillált vizet tartalmaz
400,0 cm3, 1,04 g/cm3 sűrűségű, 1,00 mol/dm3 koncentrációjú nátrium-hidroxid-oldat?
B) Hány dm3 standardállapotú hidrogén-klorid-gázból és hány cm 3 desztillált vízből készült az 1,035 g/cm3 sűrűségű, 2,00 mol/dm3-es sósav
2,000 dm3 -e?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
2
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

400 `cm^3` oldatban van `400/1000*1`= 0.4 mol NaOH

400 `cm^3` az oldat, ennek a tömege: `400*1.04`= 416 g

416 g oldatban van 0.4 mol NaOH= `0.4*40`= 16 g NaOH

Szükségünk van tehát 16 g NaOH-ra és 400 `cm^3` vízre.


B

`M_(HCl)` = 36.5 `g/(mol)`

2 `dm^3` sósavoldatban van 2*2=4 mol HCl = `4*36.5`= 146 g

4 mol HCl az 4*24.5= 98 `dm^3`

2 `dm^3` sósavoldat tömege `2000*1.035`= 2070 g

Az oldat 2070 g tómegű, ebben van 146 g HCl és (2070-146=)1924 g víz.

Szükségünk van tehát 98 `dm^3` HCl-gázra és 1924 `cm^3` vízre.
2