Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
1836
88 A) A 3,00 n/n%-os kálium-bromid oldat sűrűsége 1,288 g/cm3

Számítsuk ki az oldat
a) tömegszázalékos összetételét!
b) tömegkoncentrációját !
e) mol/dm3 -ben kifejezett koncentrációját!
B) A 0,20 n/n%-os ezüst-nitrát-oldat sűrűsége 1,014 g/cm3

Számítsuk ki az oldat
a) tömegszázalékos összetételét!
b) tömegkoncentrációját !
e) anyagmennyiség-koncentrációját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

88

A

`M_(KBr)`= 119 `g/(mol)`

100 mol oldatban van 3 mol KBr és 97 mol víz

g-ban: `3*119`= 357 g és `97*18` = 1746 g víz. Ez összesen 2103 g

2103 g oldatban van 357 g KBr

100 g oldatban van `100/2103*357` = 16.98

a, Az oldat 16.98 tömeg%-os

b, Az oldat térfogata:

V=`m/rho`= `2103/1.288`= 1632.8 `cm^3`

1632.8 `cm^3` oldatban van 357 g KBr

1000 `cm^3` oldatban van `1000/1632.8*357`= 218.65 g

Az oldat 218.65 `g/(dm^3)` koncentrációjú.

e,

1000 `cm^3` oldatban van 218.65 g, ami `218.65/119`= 1.84 mol

Az oldat 1.84 `(mol)/(dm^3)` koncentrációjú.


B,

`M_(AgNO_3)`= 169,9 `g/(mol)`

100 mol oldatban van 0.2 mol `AgNO_3` és 99.8 mol víz

g-ban: `0.2*169.9`= 33.98 g és `99.8*18` = 1796.4 g víz. Ez összesen 1830.38 g

1830.38 g oldatban van 33.98 g `AgNO_3`

100 g oldatban van `100/1830.38*33.98` = 1.856

a, Az oldat 1.856 tömeg%-os

b, Az oldat térfogata:

V=`m/rho`= `1830.38/1.014`= 1805 `cm^3`

1805 `cm^3` oldatban van 33.98 g `AgNO_3`

1000 `cm^3` oldatban van `1000/1805*33.98`= 18.82 g

Az oldat 18.82 `g/(dm^3)` koncentrációjú.

e,

1000 `cm^3` oldatban van 18.82 g, ami `18.82/169.9`= 1.84 mol

Az oldat 0.11 `(mol)/(dm^3)` koncentrációjú.

1