Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
1584
89 A) A 14,0 m/m%-os réz (II)-szulfát-oldat sűrűsége 1 , 1 54 g/cm3
Számítsuk ki az oldat
a) n/n%-os összetételét!
b) tömegkoncentrációját !
e) mol/dm3-es koncentrációját!
B) Az 50,0 m/m%-os ecetsavoldat sűrűsége 1,0575 g/cm3

Számítsuk ki az oldat
a) ,,mólszázalékos" összetételét!
b) tömegkoncentrációját !
e) anyagmennyiség-koncentrációját!

A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
89
A

`M_(CuSO_4)`= 159.6 `g/(mol)`

100 g oldatban van 14 g `CuSO_4` és 100-14=86 g víz

ez mólokban:

`14/159.6`= 0.0877 mol `CuSO_4` és `86/18`= 4.778 mol víz

Az összmól: 0.0877+4.778=4.8657 mol

4.8657 mol oldatban van 0.0877 mol `CuSO_4`

100 mol oldatban van `100/4.8657*0.0877`= 1.8 mol `CuSO_4`

a, Az oldat 1.8 mol%-os.

b,

Az oldat térfogata:

V=`m/rho`= `100/1.154` = 86.66 `cm^3`

86.66 `cm^3` oldatban van 14 g `CuSO_4`

1000 `cm^3` oldatban van `1000/86.66*14`= 161.56 g `CuSO_4`

Az oldat 161.56 `g/(dm^3)` koncentrációjú

e,

1000 `cm^3` oldatban van 161.56 g `CuSO_4`= `161.56/159.6`= 1.012 mol `CuSO_4`

Az oldat 1.012 `(mol)/(dm^3)` koncentrációjú.

B,


`M_(CH_3COOH)`= 60 `g/(mol)`

100 g oldatban van 50 g ecetsav és 50 g víz

ez mólokban:

`50/60`= 0.833 mol ecetsav és `50/18`= 2.778 mol víz

Az összmól: 0.833+2.778=3.61 mol

3.61 mol oldatban van 0.833 mol ecetsav

100 mol oldatban van `100/3.61*0.833`= 23.07 mol `CuSO_4`

a, Az oldat 23.07 mol%-os.

b,

Az oldat térfogata:

V=`m/rho`= `100/1.0575` = 94.56 `cm^3`

94.56 `cm^3` oldatban van 50 g ecetsav

1000 `cm^3` oldatban van `1000/94.56*50`= 528.8 g ecetsav

Az oldat 528.8 `g/(dm^3)` koncentrációjú

e,

1000 `cm^3` oldatban van 528.8 g ecetsav = `528.8/60`= 8.81 mol `CuSO_4`

Az oldat 8.81 `(mol)/(dm^3)` koncentrációjú.
1