Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mozgó vasúti kocsi

Főoldal » Középiskola » Matematika
1001
Egy lassan mozgó vasúti kocsit vele egy irányba haladva 17 lépésnek, ellentétes irányban pedig 12 lépés hosszúnak találjuk. Hány lépés hosszú a kocsi?

Sok szép megoldást az új évben! :-)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A vonat hossza x lépésnyi.

Amíg mi megteszünk 17 lépést vele egy irányba haladva, addig a vonat megtesz (x+17) lépésnyi hosszt, mindez történik 17 lépésnyi idő alatt.

Amíg mi megteszünk 12 lépést ellentétes irányba haladba, addig a vonat megtesz (x-12) lépésnyi hosszt, mindezt 12 lépésnyi idő alatt.

A vonat sebessége első esetben:

v=`(x+17)/17`

A vonat sebessége második esetben:

v=`(x-12)/12`

Ezek egyenlők

x=81.6

A vonat 81.6 lépésnyi.
-1

Nem érzem teljesen jogosnak.

Szerintem meg ez a két megoldás lehet, mert a vonat mehet gyorsabban, mint mi, csak az van írva, hogy lassan mozgó, nekem az 5 `m/s` is lassú (főleg egy vonathoz képest).

De mielőtt lepontozod, én azért logikusan átgondolnám.

legyen a lépés 1 m, amit 1 s alatt teszünk meg. A vonat, ha gyorsabb, mint mi, akkor ugye 17 m-rel többet tesz meg, a teljes útja x+17 m, mindez 17 s alatt.

Ellentétes irányba 12 m-rel kevesebbet tesz meg 12 s alatt.

ha kijön a vonat hosszra 81.6 m, akkor a vonat sebessége 5.8 `m/s`. Mindkét esetben.

Legyen a vonat lassabb, mint mi, akkor (17-x) m-t tesz meg 17 s alatt és ellentétes irányba is ugyanaz, mint előbb, x-12 m-t tesz meg.

`(17-x)/17` = `(x-12)/12`

ekkor valóban kijön x-re a harmonikus közép. A vonat sebessége 0.17 `m/s` mindkét esetben.

Valóban nem gondoltam arra, hogy 17 `(cm)/s` sebességgel fog haladni a vonat :D
Módosítva: 7 éve
1