Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
2755
90 A) A 70,0 térfgatszázalék etil-alkoholt tartalmazó etanol-víz elegy sűrűsége
0,880 g/cm3, az abszolút alkoholé 0,789 g/cm3
• Számtsuk ki az oldat
a) tömegszázalékos összetételét!
b) anyagmennyiség százalékos összetételét!
e) tömegkoncentrációját!
d) mol/dm³-ben kifejezett koncentrációját!
B) A 60,0 V/V%-os ecetsavoldat sűrűsége 1,0637 g/cm3
, a tiszta ecetsavé (jégecet) 1,0497 g/cm3

Számítsuk ki az oldat
a) tömegszázalékos összetételét !
b) ,,mólszázalékos" összetételét !
c) tömegkoncentrációját !
d) mol/dm3 -es koncentrációját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
90

A

`M_(etanol)`= 46 `g/(mol)`

100 `cm^3` oldatban van 70 `cm^3` etanol

Kiszámoljuk az oldat és az oldott anyag tömegét:

`m_(oldat)`=`rho_(oldat)*V_(oldat)`= `0.789*100`=78.9 g

`m_(oa)`=`rho_(oa)*V_(oa)`= `0.88*70`=61.6 g

78.9 g oldatban van 61.6 g etanol

100 g oldatban van `100/78.9*61.6`= 78.07 g

a, Az oldat 78.07 tömeg%-os.

b, 100 g oldatban van 78.07 g etanol és (100-78.07=)21.93 g víz

mólokban :

`78.07/46`= 1.697 mol etanol és `21.93/18`= 1.22 mol víz

Az összmól: 1.697+1.22= 2.917 mol

2.917 mol oldatban van 1.697 mol etanol

100 mol oldatban van `100/2.917*1.697`= 58.17 mol etanol

Az oldat etanolra 58.17 mol%-os.

e,

100 `cm^3` oldatban van 61.6 g etanol

1000 `cm^3` oldatban van 616 g etanol

Az oldat 616 `g/(dm^3)` koncentrációjú.

d,

100 `cm^3` oldatban van `61.6/60`= 1.027 mol etanol

1000 `cm^3` oldatban van 10.27 mol etanol

Az oldat 10.27 `(mol)/(dm^3)`-es.


B,

`M_(ecetsav)`= 60 `g/(mol)`

100 `cm^3` oldatban van 60 `cm^3` ecetsav

Kiszámoljuk az oldat és az oldott anyag tömegét:

`m_(oldat)`=`rho_(oldat)*V_(oldat)`= `1.0637*100`=106.37 g

`m_(oa)`=`rho_(oa)*V_(oa)`= `1.0497*60`=62.982 g

106.37 g oldatban van 62.982 g ecetsav

100 g oldatban van `100/106.87*62.982`= 59.42 g

a, Az oldat 59.42 tömeg%-os.

b, 100 g oldatban van 59.42 g ecetsav és (100-59.42=)40.58 g víz

mólokban :

`59.42/60`= 0.99 mol etanol és `40.58/18`= 2.254 mol víz

Az összmól: 0.99+2.254= 3.253 mol

3.253 mol oldatban van 0.99 mol etanol

100 mol oldatban van `100/3.253*0.99`= 30.43 mol etanol

Az oldat etanolra 30.43 mol%-os.

c,

100 `cm^3` oldatban van 62.982 g ecetsav

1000 `cm^3` oldatban van 629.82 g ecetsav

Az oldat 629.82 `g/(dm^3)` koncentrációjú.

d,

100 `cm^3` oldatban van `62.982/60`= 1.05 mol ecetsav

1000 `cm^3` oldatban van 10.5 mol ecetsav

Az oldat 10.5 `(mol)/(dm^3)`-es.
1