Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi - számtani, mértani közép

Főoldal » Középiskola » Matematika
1533
Két szám különbsége 21. E két szám számtani közepe 3,5-del nagyobb a két szám mértani közepénél. Határozd meg a két számot!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a kisebbik szám x, ekkor a másik 21+x lesz (ekkor a különbségük 21 lesz). Ennek a két számnak a számtani közepe (x+21+x)/2=(2x+21)/2=x+10,5, mértani közepük  (x*(21+x)) . Azt mondja a feladat, hogy a számtani közép a nagyobb, így ha levonunk annyit, egyenlőséget kapunk:

x+10,5-3,5= (x*(21+x)) , vagyis

x+7= (x*(21+x)) , négyzetre emelünk:

x2+14x+49=x2+21x, szerencsére kiesik x2:

14x+49=21x, kivonunk 14x-et

49=7x, osztva 7-tel

7=x, ez jelölte a kisebbik számot, így a kisebbik szám 7, a nagyobbik 7+21=28.

Ellenőrzés:
számtani közepük: (7+28)/2=17,5
mértani közepük:  (7*28) =14, ez tényleg 3,5-del kisebb, mint a számtani közép, tehát jól számoltunk.
1