Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
1714
.95 A) Hány mol/dm³ -es a 20 °C-on telített ezüst-nitrát oldat ? 100 g víz 20 °C-on
222 g ezüst-nitrátot old, és a telített oldat sűrűsége 1,92 g/cm³?
B) 100 g víz 20 °C-on 144 g kálium-jodidot old. A telített oldat sűrűsége
1,73 g/cm3
. Számítsuk ki a telített oldat mol/dm3 -es koncentrációját !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

A

322 g oldatban van 222 g `AgNO_3`

Ennek mekkora a térfogata?

`V=m/rho`= `322/1.92`= 167.71 `cm^3`

167.71 `cm^3` oldatban van 222 g `AgNO_3`

1 `dm^3` oldatban van `1000/167.71*222`= 1323.73 g `AgNO_3`

Ezt kiszámoljuk, hogy hány mol.

`n_(AgNO_3)`= `1323.73/170`=7.79 mol

A telített `AgNO_3` oldat 7.79 `(mol)/(dm^3)`-es.

B,

`M_(KI)`= 166 `g/(mol)`


244 g oldatban van 144 g KI

Ennek mekkora a térfogata?

`V=m/rho`= `244/1.73`= 141 `cm^3`

141 `cm^3` oldatban van 144 g KI

1000 `cm^3` oldatban van `1000/141*144`= 1021 g KI

1000 `cm^3` oldatban van `1021/166`= 6.15 mol KI

A telített KI oldat 6.15 `(mol)/(dm^3)`-es.
1