Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
1424
96 A) Telített-e 40 °C-on a 25,0 m/m%-os kálium-klorid oldat? 40 °C-on 100 g
víz 42,6 g kálium-nitrátot old.
B) Telített-e 20 °C-on az 5,875 mol/dm3-es, 1,175 g/cm3 sűrűségű ammónium-nitrát-oldat, ha 20 °C-on 100 g víz 192 g ammónium-nitrátot old?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
96 A,

142,6 g oldatban van 42,6 g KCl

100 g oldatban van `100/142.6*42.6` = 29.87

Az oldatunk összetétele kisebb, mint az oldhatóság, nem telített az oldat.

B,

`M_(NH_4NO_3)`= 80 `g/(mol)`

Az oldatunk tömege:

Legyen 1 liter az oldat

`m=rho*V`=`1000*1,175` = 1175 g

1175 g oldatban van 5,875 mol `NH_4NO_3`, aminek a tömege `5.875*80` = 470 g

A telített ammónium-nitrát oldat

292 g-ja old 192 g `NH_4NO_3`-ot

1175 g-ja old `1175/292*192`= 772.6 g `NH_4NO_3`-ot

Az oldhatóság több, mint a mi oldatunk, az oldat nem lesz telített.
1