Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
1272
99 A) Mekkora annak az oldatnak a tömegszázalékos cukortartalma, amelyet
úgy állítottak elő, hogy 65,0 kg 42,0 m/m%-os cukoroldatban még 55,0 kg
cukrot oldottak fel?
B) 40,0 kg 5,0 m/m%-os konyhasóoldatban még feloldunk 1,0 kg nátrium-kloridot. Milyen a keletkező oldat tömeg%-os összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
65 kg cukoroldatban van `65*0.42`= 27.3 kg cukor

hozzáadjuk a cukrot

120 kg oldatban lesz 27.3+55= 82.3 kg cukor

100 kg oldatban lesz `100/120*82.3` = 68.58 kg cukor

Az oldat 68.58 tömeg%-os lesz.

B,

40 kg sóoldatban van `40*5/100`=2 kg cukor

hozzáadjuk a sót

41 kg sóoldatban lesz 3 kg só

100 kg oldatban lesz `100/41*3` = 7.32 kg só

A keletkezett sóoldat 7.32 tömeg%-os.
1