Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
1072
101 A Hány g víz szükséges ahhoz, hogy 300,0 g 40,0 m/m%-os nátronlúgot
22,0 m/m%-osra hígítsunk?
B) Hány g vízzel lehet 200,0 g 50,0 m/m%-os kénsavoldatot 10,0 m/m%-osra
hígítani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
101 A,

300 g oldatban van `300/100*40`=120 g NaOH

Hozzáadjuk a vizet

(300+x)g oldatban van 120 g NaOH

100 g oldatban van 22 g NaOH

`100/(300+x)`= `22/120`

x=245.45 g

245.45 g vizet kell hozzáadni.

B,

200 g oldatban van `200/100*50`=100 g kénsav

Hozzáadjuk a vizet

200+x g oldatban van 100 g kénsav

100 g oldatban van 10 g kénsav

`100/(200+x)` = `10/100`

x=800

800 g vizet kell hozzáadni.
0