Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
1344
105 A) A szertárban 10 m/m%-os konyhasóoldatot találtunk. hogyan készíthetünk ebből a legegyszerűbben 200 g 20 m/m%-os oldatot,
a) ha szilárd konyhasót nem találunk a szertárban?
b) ha van szilárd konyhasó is?
B) A szertárban egy bizonyos sót szilárd halmazállapotban nem találunk,
viszont találunk 500-500 g-ot 5,0 m/m%-os és 40,0 m/m%-os oldatából.
Hogyan készíthetünk el a lehető legnagyobb tömegű 12,0 m/m%-os oldatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a, Bepároljuk

200 g oldatban van 2*20=40 g NaCl

Az eredeti oldatunk mekkora tömegében van 40 g NaCl?

400 g oldatban van 40 g NaCl

400-200= 200 g vizet elpárologtatunk.

Hogyan csináljuk?

400 g talált oldatot veszünk és 200 g vizet bepárolunk.

b,

200 g oldatban lesz 40 g NaCl

Veszünk x g oldatot, amiben van 0.1x g NaCl

Ehhez hozzáadunk (200-x) g NaCl-ot

Tehát lesz 200 g oldatunk, amiben van 0,1x+200-x g NaCl és ez pontosan 40 g

0.1x+200-x=40

x= 177.8 g

Ennyi oldatból kell kiindulni.

Ehhez hozzáadni 22.2 g NaCl-ot.

B,
Kérdés, hogy vizet lehet e felhasználni?


Ha a lehető legnagyobb tömegű oldatot akarjuk készíteni, akkor a nagyobb %-os összetételű anyagot kell felhasználni. Ha a kisebb %-os mennyisége kevésnek bizonyul, akkor rakunk hozzá vizet.


Ha nem lehet, akkor:

Keverési egyenlet:

a*40+ b*5 = (a+b)*12

`a/b` = `1/4`

Az 5%-osból kell az 500 g és a 40%-osból 125 g.
2