Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
2137
106 A) Hány g vizet kell elpárologtatni 100 g 5,0 m/m%-os konyhasóoldatból,
hogy 20 C-on még ne induljon meg a kristálykiváltás? (20 °C-on 100 g víz
36,0 g nátrium-kloridot old.)
B) Hány g vizet kell elpárologtatni 200,0 g 25,0 m/m%-os kalcium-klorid oldatból, hogy 60 °C-on éppen meginduljon a kristálykiválás? 60 C-on
100,0 g víz 136,8 g kalcium-kloridot old.
C) Megindul-e 20 °C-on a kristálykiválás, ha 250,0 g 16,0 m/m%-os ólom(II)-
nitrát-oldatból 100,0 g vizet elpárologtatunk? (20 C-on 100,0 g víz 56,5 g
ólom ((II)-nitrátot old.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A,

Van 100 g oldatunk, amiben van 5 g NaCl

Elpárologtatunk:

Lesz 100-x g oldatunk és 5 g NaCl

Az oldhatóság:

136 g oldatban van 36 g NaCl

Ezek aránya egyenlő

`136/(100-x)` = `36/5`

x= 81,11 g

81,11 g vizet kell elpárologtatni.

B,

200 g oldatban van 2*25=50 g `CaCl_2`

200-x g oldatban van 2*25=50 g `CaCl_2`

oldhatóság:
236,8 g oldatban van 136,8 g `CaCl_2`

`236.8/(200-x)`= `136.8/50`

x= 113,45

113,45 g vizet kell elpárologtatni.

C,

250 g oldatban van `250/100*16`= 40 g `Pb(NO_3)_2`

250-100=150 g oldatban van 40 g `Pb(NO_3)_2`

Az oldhatóság:

156,5 g oldatban van 56,5 g `Pb(NO_3)_2`

150 g oldatban van `150/156.5*56.5`=54.15 g

Kevesebb oldott anyag van a rendszerben elpárologtatás után, mint az oldhatóság, nem indul meg a kristálykiválás.
1