Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
1744
107. A 100,0 g 30,0 m/m%-os kálium-bromid-oldatba még 10,0 g kálium-bromidot szórunk. Feloldódik-e az összes kálium-bromid 20 °C-on? (20 °C-on
az oldhatóság: 65,2 KBr/100,0 g víz)
B) A telített ammónium-szulfát-oldat 20 °C-on 43,0 m/m%-os, 350,0 g 10 tömegszázalékos oldathoz 200,0 g ammónium-szulfátot adva feloldódik-e
az összes só?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
100 g oldatban van 30 g KBr

hozzáadjuk a 10 g KBr-t

110 g oldatban van 40 g KBr

20 °C-on az oldhatóság:

165.2 g oldatban van 65.2 g KBr

110 g oldatban van `110/165.2*65.2` = 43,41 g KBr

Az oldhatóság alapján ez elbírja, feloldódik.

B,

350 g oldatban van `350/100*10`=35 g `(NH_4)_2SO_4`

hozzáadjuk a sót

550 g oldatban lesz 35+200=235 g `(NH_4)_2SO_4`

100 g oldatban van `100/550*235`= 42,72 g `(NH_4)_2SO_4`

Ez kisebb, mint az oldhatóság, feloldódik.
1