Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
1959
108 A) 0,500 dm3, 1,40 g/cm³ sűrűségű, 65,0 m/m%-os salétromsavoldatot hígítunk 12,0 m/m%-osra. Hány cm3 vízre van ehhez szükségünk?
B) Összekeverünk 100,0 cm3 90,0 m/m%-os, 1,820 g/cm3 sűrűségű és
100,0 cm3 48,0 m/m%-os, 1,380 g/cm³ sűrűségű kénsavoldatot. A keletkező oldat sűrűségét 1,637 g/cm³-nek mértük. Mekkora térfgatú és milyen
tömeg%-os kénsavtartalmú oldat keletkezik?
C) Hány cm3 98,0 tömeg%-os, 1,83 g/cm3 sűrűségű kénsavoldat és hány cm³
víz szükséges ahhoz, hogy 2,0 dm 3 20,0 m/m%-os, 1,14 g/cm3 sűrűségű
oldatot kapjunk?
D) Hány cm3 11,0 m/m%-os, 1,12 g/cm3 sűrűségű és hány cm 3 50,0 m/m%-os,
1,527 g/cm3 sűrűségű nátrium-hidroxid-oldatot kell összekeverni
100,0 cm3 36,0 m/m%-os, 1,390 g/cm3 sűrűségű oldat előállításához?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
108 A

Mennyi a kiindulási oldat tömege?

m=`rho*V` = 500*1.4 = 900 g

900 g oldatban van `900/100*65` = 585 g `HNO_3`

Hozzáadjuk a vizet

900 +x g oldatban van 585 g `HNO_3`

100 g oldatban van 12 g `HNO_3`

`100/(900+x)` = `12/585`

x=3975

3975 `cm^3` vízet kell hozzáadni.

B,
`m_1`= `rho_1*V_1`= 100*1.82 = 182 g

182 g oldatban van `182/100*90`= 163.8 g `H_2SO_4`

kettes oldat:

`m_2`= `rho_2*V_2`= 100*1.38 = 138 g

138 g oldatban van `138/100*48`= 66.24 g `H_2SO_4`


Összeöntjük:

(182+138)= 320 g oldatban van (163.8+66.24=)230.04 g `H_2SO_4`

100 g oldatban van `100/320*230.04`= 71.89 g `H_2SO_4`

A keletkezett oldat 71.89 tömeg%-os.

Az oldat térfogata:

`V=m/rho`= `320/1.637`= 195.5 `cm^3`

A keletkezett oldat 195.5 `cm^3`.

C,


A keletkezett oldatunk 2 `dm^3`, ennek a tömege

`m=rho*V`= `2000*1.14` = 2280 g

2280 g oldatban van `2280/100*20`= 456 g kénsav

A kiindulási oldatunk tömege:

`m_(ki)`= `rho_(ki)*V_(ki)`= (1.83*x) g

Keverési egyenlet:

`1.83*x*0.98` +`(2280-x)*0` = 2280*0.2

x=254.27

254.27 `cm^3` tömény kénsavra van szükség.

D,

A keletkezett oldatunk tömege:

m=`rho*V`= `100*1.39`=139 g

A keverési egyenletek:

`x*11` + `(139-x)*50`= 139*36

x=49.9 g az első oldat, aminek a térfogata `V_1`=`m_1/rho_1`= `49.9/1.12` = 44.55 `cm^3`

139-x=89.1 g a második oldat, aminek a térfogata `V_2`=`m_2/rho_2`= `139.1/1.527` = 58.35 `cm^3`

Az első oldatből 44.55 `cm^3`, a második oldatból 58.35 `cm^3` szükséges.
1