Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
1993
109 A) Összekeverünk 100 g 10 n/n%-os és 100 g 20 n/n%-os nátrium-hidroxid-oldatot. Hány m/m%-os, illetve n/n%-os a keletkező oldat?
B) Összekeverünk 100 g 10 n/n%-os és 200 g 20 n/n%-os kénsavoldatot. Hány
m/m%-os és hány n/n%-os a keletkező oldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

A,
Egyes oldat

10 mol NaOH=400 g
90 mol víz=1620 g

2020 g oldatban van 400 g NaCl
100 g oldatban van `100/2020*400`= 19,8 g NaOH

kettes oldat:
20 mol NaOH: 800 g
80 mol víz: 1440 g
2240 g oldatban van 800 g NaOH
100 g oldatban van `100/2240*800`= 35,71 g NaOH

Összeöntjük:

200 g oldatban van 19,8+35,71=55,51 g NaOH
100 g oldatban van 55,51/2= 27,76 g NaOH

Az oldat 27,76 tömeg%-os.

100 g oldat 27,76 g NaOH és 100-27,76=72,24 g víz

Ezek mólban:

`27.76/40`=0,694 mol NaOH és `72.24/18`=4,013 mol víz
Ez összesen 4,707 mol anyag

100 mol oldatban van `100/4.707*0,694` = 14,74 mol NaOH

Az oldat 14,74 mol%-os.

B,

10 mol `H_2SO_4`= 980 g
90 mol víz=1620 g

2600 g oldatban van 980 g NaCl
100 g oldatban van `100/2600*980`= 37,69 g `H_2SO_4`

kettes oldat:
20 mol `H_2SO_4`: 1960 g
80 mol víz: 1440 g
3400 g oldatban van 1960 g NaOH
200 g oldatban van `200/3400*1960`= 115,29 g NaOH

Összeöntjük:

300 g oldatban van 37,69+115,29=152,98 g `H_2SO_4`
100 g oldatban van `152,98/3`= 51 g `H_2SO_4`

Az oldat 51 tömeg%-os.

100 g oldatban van 51 g `H_2SO_4` és 49 g víz
Ezek molban:
`51/98`= 0,52 mol `H_2SO_4` és `49/18`= 2,72 mol víz
Összmól: 0,52+2,72=3,24 mol

3,24 mol oldatban van 0,52 mol `H_2SO_4`
100 mol oldatban van `100/3.24*0.52`= 16,04 mol `H_2SO_4`

Az oldat 16,04 mol%-os.
2