Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
1760
110 A) Hány g 5,0 n/n%-os és hány g 10,0 n/n%-os nátrium-hidroxid-oldatot kell
összekeverni 100,0 cm3 15,0 m/m%-os, 1,164 g/cm3 sűrűségű oldat előállításához?
B) Hány g 3,0 n/n%-os és hány g 10,0 n/n%-os konyhasóoldatot kell összekeverni 150,0 g 6,0 n/n%-os oldat előállításához?

A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A mol%-os oldatokat át kell számolni tömeg%-osra.

5 mol%-os az oldat, 5 mol NaOH és 95 mol víz, ezek tömegben
`5*40`= 200 g NaOH és `95*18`= 1710 g víz
Az oldat össztömege 1910 g.

1910 g oldatban van 200 g NaOH
100 g oldatban van 10.47 g NaOH, az első oldat 10.47 tömeg%-os.


10 mol%-os az oldat, 10 mol NaOH és 90 mol víz, ezek tömegben
`10*40`= 400 g NaOH és `90*18`= 1620 g víz
Az oldat össztömege 2020 g.

2020 g oldatban van 400 g NaOH
100 g oldatban van 19,8g, a második oldatunk 19.8 tömeg%-os

A keletkező oldatunk tömege `m=rho*V` = `1,164*100` =116,4 g

Keverési egyenlet:

`x*10.47` + `(116,4-x)*19,8` = `116,4*15`

x=59,88

Az első oldatból 59.88 g kell, a másodikból 116.4-59,88= 56,52 g.

B,

1.es oldat: 3 mol NaCl és 97 mol `H_2O`
g-ban: 3*58.5=175,5 g és `97*18`= 1746 g víz

1746+175,5=1921,5 g oldatban van 175,5 g NaCl
100 g oldatban van `100/1921*175`= 9,13 g NaCl, az oldat 9,13 tömeg%-os.

2.es oldat: 10 mol NaCl és 90 mol `H_2O`
g-ban: 10*58.5=585 g és `90*18`= 1620 g víz

1620+585=2205 g oldatban van 585 g NaCl
100 g oldatban van `100/2205*585`= 26,53 g NaCl, az oldat 26,53 tömeg%-os.

A keletkezett oldat: 6 mol NaCl és 94 mol `H_2O`
g-ban: 6*58.5=351 g és `94*18`= 1692 g víz

1692+351=2043 g oldatban van 351 g NaCl
100 g oldatban van `100/2043*351`= 26,53 g NaCl, az oldat 17,18 tömeg%-os.

x*9,13 + (150-x)*26,53 = 150*17,18

x= 80,6

80,6 g kell a 3 mol%-osból és (150-80,6=)69,4 g a 10 mol%-osból.
2