Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikával kapcsolatos a kérdésem.

Főoldal » Középiskola » Fizika
1438
Ezekre a kérdésekre keresem a választ!

1.Mekkora gyorsító erőt kell ahhoz,hogy egy 1200kg tömegű autó 20s alatt indulástól 54km/h sebességet elérjen?


2.Mekkora gyorsulással és milyen irányban indul el a felvonó,ha benne álló személy tömege 60kg és a ráható tartóerő 750N?


3.Egy 80 kg tömegű szánt 100N erővel húzunk.Ha csúszása együttható 0,1 mekkora gyorsulás sál mozog a szán? Változatlan húzóerő mellett hogy változik a gyorsulás ha emelkedőn felfelé húzzuk a szánkot?


4. 25kg tömegű testet 2m/s2 gyorsulással mozgattunk egy olyan talajon, ahol a súrlódási együttható 0,2.Mekkora a húzóerő?


5.Egy 30 fokos meredekségű lejtőn 50kg tömegű test csúszik lefelé.A lejtő hossza 80m. A csúszása súrlódási együttható 0,2.Mekkora gyorsulással mozog a test? Rajzold be a fellépő erőket!

Előre is nagyon szépen köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1) 54 km/h = 15 m/s
v = a·t ⇒ `a = v/t = (15m/s)/(20s) = 3/4 m/(s^2)`
`F = m·a = 1200 kg·3/4 m/(s^2) = 900 N`

2) gravitációs erő 600 N felfelé ható erő (padló által kifejtett) 750 N
eredő: 150 N felfelé gyorsítja a testet a 60 kg-os test ennek hatására
`a = F/m = (150 N)/(60 kg) = 2,5 m/(s^2)` gyorsul felfelé
3) 100 N erővel húzzuk a testet, a csúszási súrlódási erő
`μ·m·g = 0,1 · 80 kg · 10 m/(s^2) = 80 N `
erővel hátráltatja, vagyis a súrlódási erő legyőzésén túl 20 N erővel tudjuk gyorsítani a 80 kg-os szánt, így a gyorsulás
`a = F/m = 20 N / 80 kg = 0,25 m/(s^2)`.
Lejtőn felfelé csökkenni fog a gyorsulásunk a síkhoz képest:
`a = (F - g·(sinα + μ·cosα))`
4) `m·a = F - μ·m·g ⇒ F = m·a + μ·m·g =`
` 25 kg·2 m/(s^2) + 0,2·25 kg·10 m/(s^2) = 50 N + 50 N = 100 N`
5) m·a = m·g·sinα - μ·m·g·cosα
`a = g·(sinα - μ·cosα) = 10 m/(s^2)·(0,5 - 0,1732) = 3,268 m/(s^2)`

Módosítva: 7 éve
0