Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
1223
A) Egy egyértékű, telített alkohol 26,7 tömeg% oxigént tartalmaz. Melyik ez
az alkohol?
B) Egy kétértékű, telített karbonsav 61,5 tömeg% oxigént tartalmaz. Melyik
ez a vegyület?

A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A,

`C_xH_(2x+1)OH` a molekula összegképlete

`16/(12x+2x+2+16)` = 0.267

x= 3

A keresett alkohol a propanol : `C_3H_7-OH`

B, `C_nH_(2n)-(COOH)_2` a molekula összegképlete

`64/(12n+24+2n+2+64)` = 0,615

n= 1

`HOOC-CH_2-COOH` a keresett vegyület, neve: malonsav.
2