Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
1881
A) Számítsuk ki, hány klóratomot tartalmaz az a metánból származó szubsztituált klórszármazék, melynek halogéntartalma 89,1 tömeg%!
B) Számítsuk ki, hány klóratomot tartalmaz az a metánszármazék, amely
gőzének nitrogéngázra vonatkoztatott sűrűsége 1,80!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A keresett képlet `CH_(4-x)Cl_x`.

`M_(vegy)`= (12+(4-x)+35.5x)) `g/(mol)`

`(35.5x)/(16+34.5x)`=0,891

x=3

3 klóratomot tartalmaz.

B,

A keresett képlet `CH_(4-x)Cl_x`.

`M_(N_2)` = 28 `g/(mol)`

`M_(vegy)`= 12+4-x+35.5x = `1.8*28`

x=1

1 db klóratomot tartalmaz.

1