Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
2161
A) Egy telített, nyílt láncú szénhidrogén moláris tömege 170 g/mol. Mi a
vegyület molekulaképlete?
B) Egy karbonsav gőzének - melyet olyan hőmérsékleten mértünk, amikor
a molekulák gyakorlatilag mind dimereket képeztek - oxigéngázra vonatkoztatott sűrűsége 2,8750. Mi a sav képlete?
C) Egy egyértékű, telített alkohol moláris tömege 88 g/mol. Melyik alkoholról van szó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
1

A,

`M_(C_xH_(2x+2))` = 14x+2 = 170

x=12

A vegyület molekulaképlete: `C_(12)H_(26)`

B,

M_(vegy)= `32*2.875` = 92 `g/(mol)`

Van benne 2 db COOH, aminek a tömege 90 g/mol, marad 2 db H

A keresett sav: HCOOH, hangyasav.

C,

A vegyület molekulaképlete: `C_xH_(2x+1)OH`

`M_(alkohol)` = 88 `g/(mol)`

88 = 12x+2x+2+16

x= 5

A keresett alkohol, pentanol, `C_5H_(11)-OH`.
2