Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
1875
A) Mi a molekulaképlete annak a 18,18 tömeg% hidrogénből és 81,82 tömeg% szénből álló vegyületnek, melynek szén-dioxidra vonatkoztatott sűrűsége 1,000?
B) Mi a molekulaképlete annak a gáz halmazállapotú szénhidrogénnek, mely
7,7 tömeg% hidrogénből és 92,3 tömeg% szénből áll, oxigéngázra vonatkoztatott sűrűsége pedig 0,8125?
C) Egy gáz halmazállapotú vegyületben a nitrogén és az oxigén tömegaránya 7: 16, adott hőmérsékleten és nyomáson a levegőre vonatkoztatott sűrűsége 3,17. Milyen képletre következtetünk ebből?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A, Ha a széndioxidra vonatkoztatott sűrűsége 1, akkor a moláris tömege 44 `g/(mol)` .

A szénatomok száma körülbelül pontosan három, 3C=36, kettő nem lehet, túl sok hidrogén kéne hozzá, 4 meg azért nem, mert az már 48.
A képlet `C_3H_8`, propán, az összetétellel le lehet ellenőrizni.

B, M= `x*M_(O_2)`= `0.8125*32`= 26

Ennek meg 2 db szénatomja van, és a maradék a 2 db hidrogén, akkor a molekulaképlete `C_2H_2` (acetilén).

C, M=x*M_(lev)= `3.17*29`= 92 `g/(mol)`

`N_xO_y` esetén `(14x)/(16y)`=`7/16`

`x/y` = `1/2`

`14*x`+`16*2x` = 92

x=2

A keresett képlet: `N_2O_4`
1