Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
1472
A) Mi a molekulaképlete annak a 14,29 tömeg% hidrogént és 86,71 tömeg%
szenet tartalmazó vegyületnek, melynek 100,0 cm³-e standard körülmények között 0,2290 g?
B) Milyen molekulaképletre következtetünk abból, ha egy vegyület 5 tömeg% hidrogénből és 95 tömeg% fluorból áll és a gáz 1 ,00 dm³ -ének
tömege standard állapotban 2,4490 g?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A,
24.5 `dm^3` 1 mol
100 `cm^3` `0.1/24.5`= `4.08*10^(-3)` mol, ez 0,2290 g

1 mol az `1/(4.08*10^(-3))*0,229` = 56 g

Így ránézésre `C_4H_8`, de az összetétellel leellenőrizhetjük.

`8/56` a hidrogén, ez tényleg 14.29 %.

B, 1 `dm^3` megfelel 2.449 g-nak

24.5 `dm^3` pedig `24.5*2.449` = 60 g, ennyi a moláris tömege.

A fluor atomtömege 19 `g/(mol)`, a hidrogéné 1 `g/(mol)`, mólarányuk 1:1.

`(HF)_3` vagy `H_3F_3` a megoldás.
1