Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
933
Egy fémet 3 nemfémes elemmel reagáltatva és a keletkezett vegyületeket megvizsgálva a következő eredményre jutunk:
az egyik vegyület - mely egy halogénelemmel való reakció során jön létre - 34,46 tömeg% fémet tartalmaz, a másik vegyületet a fém egyszerű elégetésével hoztuk létre, ez 70 tömeg% fémet tartalmaz. A harmadik vegyület a fém kénnel való reakciója során jött létre. ebben a fémtartalom 63,63 tömeg%.
Melyik fém és melyik halogén elem szerepel a feladatban, és milyen oxidációs számmal fordul elő a fém az egyes vegyületekben?

A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Me -> `MeY_z`

Me -> `MeO_(z/2)`

Me -> `MeS_(b/2)`

`M_(Me)` = x `g/(mol)`

`M_(MeY_z)` = `x+z*y` `g/(mol)`

`M_(MeO_(z/2))` = `x+z*8` `g/(mol)`

`M_(MeS_a))` = `x+a*16` `g/(mol)`

Na nézzük azt a három egyenletet:

`x/(x+z*y)`= 0.3446

`x/(x+8z)`= 0.7

`x/(x+16a)`= 0.6363

Az utolsó két egyenletből kijön, hogy `a/z`= `2/3`

Az oxidban és a szulfidban nem egyforma oxidációs állapotban szerepel a fém, az oxidban +3, a szulfidban +2.

`x/(x+24)`=0,7

x=56

(Vas, Vas-szulfidra (FeS) vissza lehet ellenőrizni.)

Első egyenlet:

1. Ha `FeX_2` a halogenid:

`56/(56+2*y)` = 0,3446

y= 53.25 , nincs ilyen halogenid

2. Ha `FeX_3` a halogenid:

`56/(56+3*y)` = 0,3446

y= 35.5, van ilyen halogén, a klór.

A három vegyület: `FeCl_3`, `Fe_2O_3`, `FeS`.
2