Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldhatóság

Főoldal » Középiskola » Kémia
755
3., Mennyi az oldhatósága 0,1 mol/L NH3 oldatban az AgI, AgCl és AgOH vegyületeknek? Kd (NH3 -komplex)= 2*10^7.
4., 100 ml telített Ag3PO 4 oldat 0,65 mg sót tartalmaz oldva. Mekkora a vegyület oldhatósági
szorzata?
7., 3 g CaCO3 -nak hány %-át tudom feloldani 100 ml vízben? A teljes mennyiség feloldásához
mennyi víz szükséges?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, oldhatóság
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
3.

`L_(AgI)`= `1.5*10^(-16)` `((mol)/(dm^3))^2`

`L_(AgCl)`= `1.56*10^(-10)` `((mol)/(dm^3))^2`

`L_(AgOH)`= `1.52*10^(-8)` `((mol)/(dm^3))^2`

Két egyensúly van, a diamin-komplexé és az oldhatósági szorzat.

(X-szel jelölöm az ezüst ellenionját)

`L_(AgX)` = `[Ag^+]*[X^-]`

K=`[[Ag(NH_3)_2]^+]/([Ag^+]*[NH_3]^2)`

A másodikból kifejezzük `[Ag^+]`-t és behelyettesítjük az elsőbe:

`L_(AgX)` = `([[Ag(NH_3)_2]^+])/(K*[NH_3]^2)*[X^-]`

Azt tudjuk, hogy `[[Ag(NH_3)_2]^+]`= `[X^-]`, ez a kérdés, ezt helyettesítjük x-szel.

x = `root()(L_(AgX)*K*[NH_3]^2)`

AgI-ra:

`x_(AgI)`= `root()(1.5*10^(-16)*2*10^7*0.1^2)`= `5.48*10^(-6)` `(mol)/(dm^3)`

AgCl-ra:

`x_(AgCl)`= `root()(1.56*10^(-10)*2*10^7*0.1^2)`= `5.58*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

AgOH-ra:

`x_(AgOH)`= `root()(1.52*10^(-8)*2*10^7*0.1^2)`= `5.5*10^(-2)` `(mol)/(dm^3)`



4.

`Ag_3PO_4` = 3 `Ag^+` + `PO_4^(3-)`

`M_(Ag_3PO_4)` = 418.58 `g/(mol)`

1 `dm^3` oldatban van 6.5 mg `Ag_3PO_4`

`n_(Ag_3PO_4)` = `m_(Ag_3PO_4)/M_(Ag_3PO_4)` = `(6.5*10^(-4))/418.58` = `1.55*10^(-5)` mol

`[Ag^+]` = `3*1.55*10^(-5)` = `4.65*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`

`[PO_4^(3-)]` = `1.6*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`

L_(Ag_3PO_4)= `[Ag^+]^3*[PO_4^(3-)]`= `(4.8*10^(-5))^3*1.6*10^(-5)` = `1.56*10^(-18)` `((mol)/(dm^3))^4`

Az ezüst-foszfát oldhatósági szorzata `1.56*10^(-18)` `((mol)/(dm^3))^4`.


7,

`L_(CaCO_3)` = `8.7*10^(-9)` `((mol)/(dm^3))^2`

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

`c_(CaCO_3)` = `root()(L)` = `9.33*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`

1 `dm^3` oldatban van `9.33*10^(-5)` mol `CacO_3`, azaz `9.33*10^(-3)` g= 9.33 mg `CaCO_3`

100 ml oldatban van `9.33*10^(-4)` g `CaCO_3`, ez a 3 g-nak a `9.33*10^(-4)/3*100` = 0.03%-a.

A `CaCO_3`-nak a 0.03%-a oldódik fel.

1 `dm^3` oldatban feloldódik 9.33 mg `CaCO_3`

hány `dm^3` oldatban lesz 3 g?

x= `3000/9.33`= 321.5 l

A teljes mennyiség feloldásához 321.5 liter víz szükséges.
0