Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pufferoldat készítés

Főoldal » Középiskola » Kémia
1046
Hogy készítene 2dm³ pH=3,8 pufferoldatot? Rendelkezésre áll 0,025M hangyasav (HCOOH) oldat és 0,047M K.-formiát (HCOOK) oldat. Kd(HCOOH)=1,78·10^-4.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, pH, pufferoldat
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Pufferek pH-ja: `[H^+]` = `K_s*(c_(sav)/c_(só))`

ebből `c_(sav)/c_(só)` = 0.89

Olyan oldatot kell készítenünk, amelyben a sav és a só koncentrációjának aránya 0.89.

2 `dm^3` oldatunk lesz

szükségünk van x `cm^3` savas oldatra, amiben van `x/1000*0.025` mol hangyasav és
(2000-x) `cm^3` sóoldatra, amiben van `(2000-x)/1000*0.047` mol K-formiát

a két mólarány 0.89

`(x*0.025)/((2000-x)*0.047)` = 0.89

x=1252 `cm^3` hangyasavra és 2000-x= 748 `cm^3` K-formiát oldatra van szükségünk.
0

Hello.
A gázegyensúlyok jellemzése a komponensek parciális nyomásával, többértékű savak, pufferoldatok tudtommal nem kellenek érettségire.
0