Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Újezüst összetétele

Főoldal » Középiskola » Kémia
590
Ígérem ez az utolsó!
Köszönöm az eddigi segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
a, Ni+2Hcl-->Nicl2+h2
Zn+2Hcl--->Zncl2+h2

b, Réz, mert pozitív standard potenciálú. Nem fejleszt hidrogéngázt.

c, 1. egyenlet: x+y=8*10-3
2. egyenlet: 58,7x+65,4y+63,5z=1
3. egyenlet: 63,5z=0,5

x komponens a nikkel, y a cink, z a réz. Ezt az egyenletrendszert kell megoldanod. Ha megvan, akkor a molszámot kapod meg. Majd egyenként moláris tömeggel kiszámolva meglesz az eredmény. Ha elakadtál, szólj ,segítek.
Módosítva: 7 éve
0

Az a és b rész oké,

c, Nem kell ennyi ismeretlen, mert a réz nem fejleszt hidrogént, az ott marad, mér nem kell vele számolnunk.

Mivel a maradék fém a réz, 1 g ötvözetben 0.5 g a réz, ez az 50 %-a.

Fejlődött 196 `cm^3` `H_2`-gáz, ez `0.196/24.5` = 8 mmol hidrogéngáz

az ötvözetben van x g Zn és (0.5-x) g Ni, ezek molban kifejezve

`x/65.4` mol Zn és `(0.5-x)/58.7` mol Ni

`x/65.4` + `(0.5-x)/58.7` = `8*10^(-3)`

Ezt az egyenletet kell megoldani.

x= 0.297 g, ez a Zn mennyisége

0.5-x = 0.203 g, ez a Ni mennyisége, ezek vannak 1 g-ban.

Az ötvözet tömegszázalékos összetétele:

50 % Cu, 29.7 % Zn, 20.3 % Ni.
1