Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fém nátrium átalakulása

Főoldal » Középiskola » Kémia
555
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(NaOH)`= 40 `g/(mol)`

`A_(Na)`= 23 `g/(mol)`

a,
2 Na + 2 `H_2O` = 2 NaOH + `H_2`

Kiindultunk 1 g Na-ból, ez `1/23` mol. Átalakult x mol, a végső állapotban lett `(1/23-x)` mol Na és x mol NaOH.

ezek tömege: `(1/23-x)*23` g Na és `x*40` g NaOH

1-23x+40x=1.4

x=0.023 mol, ennek a tömege: `0.023*23` = 0.541 g, ennyi Na alakult át, ez pedig 54.1 %

A fémnek az 54.1 %-a alakult át.


b,
elhasználódott 0.023 mol `H_2O`, az pedig `0.023*24.5` = 0.5635 `dm^3`

Az edény térfogata 5 `dm^3` ennek a 0.5635 `dm^3` a 11.53%-a.

Az edény 11.53 % vízgőzt tartalmazott.
0