Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nátrium-fenoxid???

Főoldal » Középiskola » Kémia
1676
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,
`C_6H_5-OH` + NaOH = `C_6H_5-ONa` +` H_2O`

`M_(C_6H_5-OH)` = 94 `g/(mol)`

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

`M_(C_6H_5ONa)` = 116 `g/(mol)`

9.4 g fenol az `9.4/94` = 0.1 mol
Ez 0.1 mol NaOH-dal reagál.

1 `dm^3` oldatban van 2 mol NaOH
hány `cm^3` oldatban van 0.1 mol NaOH

x= `0.1/2*1000` = 50

Ez a 100%, a 10% feleslegnél kiszámoljuk a 110%-ot. Az annyi, mint `50*1.1` = 55 `cm^3`
A szükséges NaOH oldat térfogata 55 `cm^3`.

b,

A NaOH oldat tömege:

`m_(NaOH)`= `rho*V` = `1.08*55` = 59.4 g

A fenolból származó tömeg: 9.4 g

Keletkezik 0.1 mol Na-fenolát, az `0.1*116` = 11.6 g

A 10 % feleslegből származó NaOH-ot sem tudjuk elpárologtatni, az pedig 0.01 mol=0.4 g

A többi víz:

59.4 + 9.4 = 11.6 + x + 0.4

x= 56.8

56.8 g vizet kell elpárologtatni.

c.
A b. résznél már kiszámoltuk, hogy ha 100%-os kitermeléssel dolgozunk, akkor 11.6 g Na-fenolát keletkezik. Ennek 10%-a veszteség, akkor a 90 % az `0.9*11.6` = 10.44 g

10.44 g Na-fenolát keletkezik.
0