Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szénhidrogén égetéses feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
602
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_nH_(2n+2)` + (1.5n+0.5) `O_2` = n `CO_2` + (n+1) `H_2O`

1 mol szénhidrogén 24.5 `dm^3`

1 `m^3` szénhidrogén: `1000/24.5` = 40.8 mol

M_(H_2O)` = 18 `g/(mol)

2939 g víz az `2939/18` = 163.27 mol víz

1 mol szénhidrogén égetésekor (n+1) mol víz keletkezik

40.8 mol szénhidrogén elégetésekor 163.7 mol víz keletkezik

40.8 = `163.7/(n+1)`

n= 3

A keresett szénhidrogén: `C_3H_8` (propán).


`C_3H_8` + 5 `O_2` = 3 `CO_2` + 4 `H_2O`


b,

`M_(K_2CO_3)`= 138.2 `g/(mol)`

40.8 mol propán elégetésekor keletkezik `40.8*3` = 122.4 mol `CO_2`

Ez reagál 122.4 mol `K_2CO_3`-tal, ami

`m_(K_2CO_3)`= `122.4*138.2` = 16.922 kg

Az oldat 10%-os, akkor az oldat tömege: 169.22 kg

Az oldatot 25% feleslegben alkalmazzuk, ezért az oldat tömege: `169.22*1.25` = 211.53 kg

A `K_2CO_3`-oldat tömege 211.53 kg.

c,
A reakcióegyenlet szerint 1 mol propán elégetéséhez 5 mol `O_2`-gáz szükséges.

1 `m^3` propán elégetéséhez 5 `m^3` oxigéngáz szükséges. Ez a levegőnek a 21%-a. Akkor a

100% az `100/21*5` = 23.8 `m^3`

Az égetéshez 23.8 `m^3` levegő szükséges.
0