Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kálium-dikromát fogyás oxálsavra

Főoldal » Középiskola » Kémia
513
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`K_2Cr_2O_7` + 3 `[(COOH)_2•2H_2O]` + 4 `H_2SO_4` = `K_2SO_4` +` Cr_2(SO_4)_3` + 6 `CO_2` + 13 `H_2O`

`M_((COOH)_2*2 H_2O)`= 126 `g/(mol)`

`n_((COOH)_2*2 H_2O)` = `m_((COOH)_2*2 H_2O)/ M_((COOH)_2*2 H_2O)`= `0.0630/126` = `5*10^(-4)` mol

Az egyenlet szerint:

3 mol oxálsavra 1 mol kálium-dikromát fogy

`5*10^(-4)` mol oxálsavra `5*10^(-4)/3` = `1.67*10^(-4)` mol kálium-dikromát fogy.

Ez van benne 22 `cm^3`-ben

100 `cm^3`-ben `100/22*1.67*10^(-4)` = 7.6*10^(-4) mol kálium-dikromát van
ez eredetileg 10 `cm^3` volt

1 `dm^3`-ben `100*7.6*10^(-4)` = 0.076 mol `K_2Cr_2O_7` van

A `K_2Cr_2O_7`-oldat koncentrációja 0.076 `(mol)/(dm^3)`.
0