Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KMnO4+FeSO4

Főoldal » Középiskola » Kémia
533
Van még pár feladat, amiben szeretnék segítséget kérni! Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
10 `FeSO_4` + 2 `KMnO_4` + 8 `H_2SO_4` = 5 `Fe_2(SO_4)_3` + `K_2SO_4` + 2 `MnSO_4` + 8 `H_2O`

`M_(KMnO_4)` = 158 `g/(mol)`

A hátuljáról kell elindulni:

Először kiszámoljuk a `FeSO_4` mennyiségét.

1 `dm^3` oldatban van 0.2 mol `FeSO_4`

12.5 `cm^3` oldatban van `12.5/1000*0.2` = `2.5*10^(-3)` mol `FeSO_4`

5 mol `FeSO_4` reagál 1 mol `KMnO_4`-tal

`2.5*10^(-3)` mol `FeSO_4` reagál `5*10^(-4)` mol `KMnO_4`-tal

Ez van benne 50 `cm^3`-ben

200 `cm^3`-ben van `2*10^(-3)` mol `KMnO_4`
Ez eredetileg 10 `cm^3` volt

1 `dm^3`-ben van `100*2*10^3` = 0.2 mol `KMnO_4`

Az oldat koncentrációja 0.2 `(mol)/(dm^3)`

b,
Kiszámoljuk, hogy ez hány gramm.

`m_(KMnO_4)` = `n_(KMnO_4)* M_(KMnO_4)`= `0.2*158`=31.6 g

1 `dm^3` oldatban van 31.6 g `KMnO_4`, ami 3 tömeg%-os, azaz
100 g-jában van 3 g `KMnO_4`

Hány g-ban van 31.6 g `KMnO_4`?

x=`31.6/3*100` = 1053.3 g

`rho_(oldat)` = `m_(oldat)/ V_(oldat)` = `1053.3/1000` = 1.053 `g/(cm^3)`

A `KMnO_4`-oldat sűrűsége 1.053 `g/(cm^3)`.
0