Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O. S.

Főoldal » Középiskola » Matematika
876
Egy mértani sorozat őtődik tagja -12, tizedik tagja 12. Mennyi az elso 20tag összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a₁ a sorozat első eleme, q a hányadosa.

a₁q⁴= -12
a₁q⁹=12

Elosztva egymással a két egyenletet:

q⁵=-1
q=-1
a₁=-12

Ennél már látszik is, hogy mi lesz az összeg, de használhatjuk a mértani sorozatok összegére vonatkozó összefüggést is. Az első és a második tag összege 0, a harmadik és negyedik tagé is, stb, szóval az első 20 elem összege 0 lesz.

S₂₀=a₁·`(q^(20)-1)/(q-1)` = `-12*(1-1)/(-1-1)` =`(-12*0)/(-2)` = 0
0