Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O. S.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1060
Egy szabályos sokszög átlóinak száma 27, köré irt körének sugara 3 cm.
a, Hány oldalú az a szabályos sokszög, amlynek 27 átlója van ?
b, Milyen hosszőságúak a sokszög átlói?
c, Hány olyan háromszög szerkeszthető, amelynek oldsalhosszúságai megegyeznek a sokszög egy-egy átlójának hosszával?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy szabályos n oldalú sokszög átlóinak száma: `(n(n-3))/2`

n(n-3)/2=27, ezt megoldva

n=9

Egy szabályos kilencszögnek háromféle átlója van, 2, 3, illetve 4 csúccsal arrébb behúzva (az 5 már ugyanaz, mint a 4). Az átlók hossza ebben a sorrendben:

`d_1`= `2*r*sin40`
`d_2`= `2*r*sin60`
`d_3`= `2*r*sin80`

c,
1 csúcsból hány átlós háromszög szerkeszthető?
kettővel arrébb 4, 3-mal arrébb 3, 4-gyel arrébb 2 , 5-tel arrébb 1. Ez eddig 10.
9 csúcs van, akkor az 90 lenne, de minden átló 3-szor szerepel, ezért `9*10/3`= 30.

30 db átlós háromszög szerkeszthető.

Ha megszámozzuk a csúcsokat, akkor ezek az esetek lehetnek az 1-es csúcsra.

135, 136, 137, 138
146, 147, 148
157, 158
168

Ezek egy csúcsból, ez kilencszer, és 135=351=513, ezek ugyanazok a háromszögek.
0