Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O. S.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1282
Egy mértani sorozat harmadik tagja 6, hetedk tagja pedig 54. Határozza meg az első 10 tag összegét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a sorozat első tagja a₁ és hányadosa q, akkor
a 3. tag a₁*q²=6

a 7. tag a₁*q⁶=54

Ezt a kétismeretlenes egyenletet kell megoldani.

Elosztjuk egymással a két egyenletet.

q⁴=9

q₁=`root()(3)`

q₂=-`root()(3)`

a₁=2

Az első 10 tag összege:

S₁₀= `a_1*(q^(10)-1)/(q-1)`

1. ha q=`root()(3)`, akkor

S₁₀= `2*(243-1)/(root()(3)-1)` gyökteleníthetsz, ha akarsz.

2. ha q=`-root()(3)`

akkor

S₁₀= `2*(243-1)/(-root()(3)-1)` gyökteleníthetsz, ha akarsz,
ezt már csak beírod a számológépbe.
0