Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Melyik ion kezd leválni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
470
Melyik ion kezd csapadékként először leválni, ha 0,0100 mol/dm3 koncentrációjú kálium-jodid és 0,010 mol/dm3 koncentrációjú kálium-szulfát közös oldatához ólom-nitrát-oldatot csepegtetünk? A térfogatváltozást tekintsük elhanyagolhatónak!

L(PbI2) = 8,7·10–9 (mol/dm3)^3
L(PbSO4) = 1,06·10–8 (mol/dm3)^2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az a csapadék kezd el hamarabb leválni, amelyiknél kisebb ólomion-koncentráció szükséges az oldhatósági szorzat alapján.

Az oldatokban az anionok koncentrációja egyaránt 0.005 `(mol)/(dm^3)`.


`PbI_2` = `Pb^(2+)` + 2 `I^-`

`L_(PbI_2)` = `[Pb^(2+)]*[I^-]^2` = x*`0.005^2`

x= `3.48*10^(-4)`


`PbSO_4` = `Pb^(2+)` + `SO_4^(2-)`

`L_(PbSO_4)` = `[Pb^(2+)]*[SO_4^(2-)]` = y*`0.005`

y= `1.74*10^(-6)`

Az ólom-szulfát kezd el hamarabb leválni.

0