Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvény megoldás 3ismeretlennel

Főoldal » Középiskola » Matematika
810
f(x)=a×X^2+b×X+c
f(1)=0
f(0)=1
f(3)=10
a,b,c=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, egyenlet, függvény, ,matek, több, ismeretlenes, másdo
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
I. az első esetben x=1, így megkapod az első egyenletet
a*1+b*1 + c = 0
II. a második esetben x=0, ezt behelyettesítve kapod a második egyenletet:
a*0 + b*0 +c= 1
c =1
III. a harmadik esetben x = 3, ekkor
a*9 + b*3 +c =10
Tehát itt az egyenletrendszer
III. 9a + 3b +1 = 10
I. a + b +1 = 0
I. a= -1-b
III. 9(-1-b)+3b+1=10
-9-9b+3b=9
-9b=18
b=-3
I. a= -1-(-3)
a=2
1

Egyszerűbben is meg lehet oldani; adott, hogy x=1-re 0 az értéke, ezért a prímtényezős alakjában (x-1) van, ez azt jelenti, hogy felírható a*(x-1)*(x-k) alakban, ahol a a főegyüttható, k a másik gyök. Adott még két függvényérték, ebbe pakoljuk be:

x=0-ra az érték 1, ezért a*(0-1)*(0-k)=1
x=3-ra az érték 10, így a*(3-1)*(3-k)=0, elvégezve a műveleteket:

a*k=1
6a-2ka=10, az első egyenletből tudjuk, hogy a*k=1, ezért a második egyenletben ez lesz:

6a-2=10, erre a=2 adódik. Mivel a*k=1, ezért k=1/2, tehát a polinom gyöktényezős alakja

2*(x-1)*(x-1/2), kibontva: 2x2-3x+1, tehát a=2, b=-3, c=1

x=1 esetén 2*12-3*1+1=0, ez jó.
x=0 esetén 1, ez is jó.
x=3 esetén 2*32-3*3+1=10, ez is jó.

A háromismeretlenes egyenletrendszerrel csak annyi probléma van, hogy nem tanítják középszinten a megoldást (nem, mintha nagyon bonyolult lenne, még Gauss-elimináció nélkül se), és érettségin volt ebből valami cirkusz is...
0

Még annyit, hogy az ilyen feladatoknál jobban jársz, ha levonsz mindegyik értékből annyit, hogy valamelyik 0 legyen, ugyanezt végigzongorázod, aztán a végén csak vissza kell adni, amit levontál.
0