Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Leválik e a csapadék?

Főoldal » Középiskola » Kémia
650
Válik-e le csapadék, ha összeöntünk 50 cm3 0,035 mol/dm3 koncentrációjú ezüst-nitrát-oldatot és 150 cm3
a/ 0,0010 mol/dm3 koncentrációjú kénsavat?
b/ reagens (1,0 mol/dm3 koncentrációjú) kénsavat,
c/ 0,209 mol/dm3 koncentrációjú kénsavat?
L(Ag2SO4) = 1,2·10–5 (mol/dm3)^3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha a koncentrációk megfelelő hatványon vett szorzata nagyobb, mint az oldhatósági szorzat, akkor csapadékleválás van.

`Ag_2SO_4` = 2 `Ag^+` + `SO_4^(2-)`

`L_(Ag_2SO_4)` = `[Ag^+]^2*[SO_4^(2-)]`

50 `cm^3` `AgNO_3`-oldatban van `50/1000*0.035` = `1.75*10^(-3)` mol `AgNO_3`

a,

150 `cm^3` kénsavoldatban van `150/1000*0.001` = `1.5*10^(-4)` mol kénsav, ugyanennyi mol `SO_4^(2-)`


Összeöntés után:

200 `cm^3` oldatban van `1.75*10^(-3)` mol `Ag^+` és `1.5*10^(-4)` mol `SO_4^(2-)`

1 `dm^3` oldatban van `8.75*10^(-3)` mol `Ag^+` és `7.5*10^(-4)` mol `SO_4^(2-)`

`[Ag^+]^2*[SO_4^(2-)]` = `(8.75*10^(-3))^2*7.5*10^(-4)`= `5.74*10^(-8)`

Ez kisebb, mint az oldhatósági szorzat, nincs csapadékleválás.


b,

150 `cm^3` reagens kénsavban 0.15 mol kénsav van, ugyanennyi mol `SO_4^(2-)`-ion.

összeöntés után:

200 `cm^3` oldatban van `1.75*10^(-3)` mol `Ag^+` és 0.15 mol `SO_4^(2-)`

1 `dm^3` oldatban `8.75*10^(-3)` mol `Ag^+` és 0.75 mol `SO_4^(2-)`.

`[Ag^+]^2*[SO_4^(2-)]` = `8.75*10^(-3)^2*0.75` = `5.74*10^(-5)`

Ez nagyobb, mint az oldhatósági szorzat, csapadékleválás van.

c,

150 `cm^3` 0.209 `(mol)/(dm^3)`-es oldatban van `3.135*10^(-2)` mol kénsav, ugyanennyi mol `SO_4^(2-)`-ion.

összeöntés után:

200 `cm^3` oldatban van `1.75*10^(-3)` mol `Ag^+` és `3.135*10^(-1)` `SO_4^(2-)`

1 `dm^3` oldatban van `8.75*10^(-3)` mol `Ag^+` és 0.15675 mol `SO_4^(2-)`

`[Ag^+]^2*[SO_4^(2-)]` = `8.75*10^(-3)^2*0.15675` = `1.2*10^(-5)`

Ez éppen egyenlő az oldhatósági szorzattal, éppen nincs csapadékleválás.
0