Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ólom-jodid oldhatósága különböző oldatokban

Főoldal » Középiskola » Kémia
689
16. Hány gramm ólom-jodid oldható fel
a/ 2,00 dm3 térfogatú tiszta vízben,
b/ 2,00 dm3 térfogatú 0,025 mol/dm3 koncentrációjú ólom-nitrát-oldatban,
c/ 2,00 dm3 térfogatú 0,025 mol/dm3 koncentrációjú kálium-jodid-oldatban?
L = 8,7·10–9 (mol/dm3)^3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,

`L_(PbI_2)` = `[Pb^(2+)]*[I^-]^2` = `4*x^3`

x= `root(3)(L_(PbI_2)/4)` = `1.3*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

1 `dm^3` oldatban van `1.3*10^(-3)` mol `PbI_2`

2 `dm^3` oldatban van `2.6*10^(-3)` mol `PbI_2`

`m_(PbI_2)` = `n_(PbI_2)*M_(PbI_2)` = 1.2 g

A vízben 1.2 g ólom-jodid oldódik fel.

b,

`L_(PbI_2)` = `[Pb^(2+)]*[I^-]^2` = `0.025*(2*x)^2`

x= `2.95*10^(-4)` `(mol)/(dm^3)`

2 dm^3 oldatban van `5.9*10^(-4)` mol `PbI_2`

`m_(PbI_2)` = `n_(PbI_2)*M_(PbI_2)` = 0.27 g

Az ólom-nitrát oldatban 0.27 g ólom-jodid oldódik fel.

c,

`L_(PbI_2)` = `[Pb^(2+)]*[I^-]^2` = `x*(0.025)^2`

x= `1.39*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`

2 `dm^3` oldatban van `2.78*10^(-5)` mol `PbI_2`

`m_(PbI_2)` = `n_(PbI_2)*M_(PbI_2)` = `1.28*10^(-3)` g

A kálium-jodid oldatban `1.28*10^(-3)` g ólom-jodid oldódik fel.
1