Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

CaSO4 oldhatóság kiszámítása

Főoldal » Középiskola » Kémia
672
5,0 g CaSO4 hány százaléka oldódik fel 400 cm3 szobahőmérsékletű vízben? L = 6,1·10–5 (mol/dm3)^2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CaSO_4` = `Ca^(2+)` + `SO_4^(2-)`

`L_(CaSO_4)` = `[Ca^(2+)]*[SO_4^(2-)]` = `x^2`

x = `root()(L_(CaSO_4))` = `7.81*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

Az oldatunk 400 `cm^3`, ebben `0,4*7.81*10^(-3)` = `3.124*10^(-3)` mol `CaSO_4` oldódik fel.

`M_(CaSO_4)` = 136 `g/(mol)`

`3.124*10^(-3)` mol az `3.124*10^(-3)*136` = 0.4249 g

Az a kérdés, hogy az 5 g-nak a 0.4249 hány százaléka.

y = `0.4249/5*100` = 8.5 %

A `CaSO_4`-nak a 8.5 %-a oldódik fel.
0