Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék

Főoldal » Középiskola » Kémia
592
481B
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Mennyi a lúgoldatban a KOH?

`M_(KOH)` = 56 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36.5 `g/(mol)`

`M_(KCl)` = 74.5 `g/(mol)`
250 `cm^3` az oldatunk, melynek tömege `250*1.14`= 285 g

15%-os, azaz 285*0.15=42.75 g KOH van benne, ami molban kifejezve `42.75/56` = 0.7634 mol

Ez ugyanennyi mol HCl-val reagál.
1 mol HCl-gáz 24.5 `dm^3`
0.7634 mol HCl gáz: `0.7634*24.5` = 18.7 `dm^3`

0.7634 mol HCl az `0.7634*36.5` = 27.86 g, ennyivel nő az oldat tömege

Az oldat össztömege tehát 285+27.86 = 312.86 g

Keletkezett 0.7634*74.5= 56.92 g KCl

312.86 g oldatban van 56.92 g KCl
100 g oldatban van `100/312.86*56.92` = 18.19 g KCl

A keletkezett oldat KCl-ra nézve 18.19 %-os.
0