Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

ZnCO3 és HCl, tömegszázalék számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
480
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,
`ZnCO_3` + 2 HCl = `ZnCl_2` + `CO_2` + `H_2O`

`M_(ZnCO_3)` = 125.4 `g/(mol)`

132 g szennyezett `ZnCO_3`-ban van `132*0.95` = 125.4 g `ZnCO_3`

`n_(ZnCO_3)` = `125.4/125.4` = 1 mol

Ehhez 2 mol HCl szükséges, az pedig `2*36.5` = 73 g

A sósavoldat 10%-os, az oldat tömege 730 g.

Az oldat térfogata: `V_(HCl)` = `730/1.05` = 695.2 `cm^3`

Az oldatot 15 % feleslegben alkalmazzák, ezért ennek az 1.15-szöröse kell.

V= `695*1.15` = 799.5 `cm^3` sósavoldatra van szükségünk.


b,
`M_(ZnCl_2)` = 136.3 `g/(mol)`

A végleges oldatunk tömege: a szükséges sósavoldat + a feloldott `ZnCO_3` - a fejlődött `CO_2`.

A szükséges sósavoldat tömege:

`m_(HCl)` = `799.5*1.05` = 839.5 g

A feloldott `ZnCO_3` = 125.4 g

A fejlődött CO_2 mennyisége 1 mol, azaz 44 g.

Ezeket összevonva: 839.5+125.4-44 = 920.9 g

A keletkezett `ZnCl_2` tömege 1 mol = 136.3 g.

920,9 g oldatban van 136.3 g `ZnCl_2`

100 g oldatban van `100/920.9*136.3` = 14.8

Az oldat `ZnCl_2`-ra nézve 14.8 %-os.
0