Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ötvözet összetétele

Főoldal » Középiskola » Kémia
469
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a, 2 Al + 6 HCl = 2 `AlCl_3` + 3 `H_2`

`A_(Al)` = 27 `g/(mol)`

`A_(Cu)` = 63.5 `g/(mol)`

A réz nem oldódik sósavban.

b,
1 mol standard állapotú `H_2`-gáz 24.5 `dm^3`

0.362 `dm^3` `H_2`-gáz az `0.362/24.5` = `1.47*10^(-2)` mol `H_2`

2 mol alumíniumból 3 mol `H_2`-gáz fejlődik.

hány mol Al fejleszt `1.47*10^(-2)` mol `H_2`-gázt?

`n_(Al)` = `1.47*10^(-2)/3*2` = `9.85*10^(-3)` mol, amiből

`m_(Al)`= `9.85*10^(-3)*27` = 0.266 g

Ez van benne az ötvözetben, a többi réz

`m_(réz)` = 2.424-0.266 = 2.158 g

`n_(réz)`= `m_(réz)/ M_(réz)` = `2.158/63.5` = `3.4*10^(-2)` mol

c,

2.424 g ötvözetben van 2.158 g Cu

100 g ötvözetben van `100/2.424*2.158` = 89 g

Az ötvözet tömeg%-os összetétele: 89 % Cu, 11 % Al.

Az ötvözet `9.85*10^(-3)` mol Al-ot és 3.4*10^(-2) mol rezet tartalmaz. Ez összesen `4.385*10^(-2)` mol

100 molra vonatkoztatva:

`100/(4.385*10^(-2))*(3.4*10^(-2))` = 77.54 mol

Az ötvözet mol%-os összetétele: 77.54 mol% Cu és 22.46 mol% Al.
0