Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MnO2-ből Cl2-t

Főoldal » Középiskola » Kémia
477
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`MnO_2` + 4 HCl = `MnCl_2` + `Cl_2` + 2 `H_2O`

`M_(MnO_2)` = 87 `g/(mol)`

`M_(Cl_2)` = 71 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36.5 `g/(mol)`

1 mol klórgáz 24.5 `dm^3`
20 `dm^3` klórgáz az `20/24.5` = 0.82 mol

1 mol `MnO_2`-ból keletkezik 1 mol klórgáz
0.82 mol `MnO_2`-ból indultunk ki, ennek a tömege `0.82*87` = 71.02 g

71.02 g `MnO_2` szükséges.

Az egyenlet szerint 1 mol klórgáz előállításához 4 mol HCl szükséges.

0.82 mol klórgáz előállításához `4*0.82`= 3.28 mol HCl szükséges ez tömegre kiszámolva

`m_(HCl)` = `3.28*36.5` = 119.2 g

100 g HCl-oldatban van 38.3 g HCl
hány g HCl-oldatban van 119.2 g HCl?

x= `119.2/38.3*100` = 311 g HCl oldatunk van.

Ennek a térfogata:

V=`m/rho`=`311/1.19` = 261.5 `cm^3`

A sósavoldat térfogata 261.5 `cm^3`
0