Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KMnO4, HCl, Cl2

Főoldal » Középiskola » Kémia
467
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 `KMnO_4` + 16 HCl = 2 KCl + 2 `MnCl_2` + 5 `Cl_2` + 8 `H_2O`

`M_(KMnO_4)` = 158 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36.5 `g/(mol)`

1 mol `KMnO_4` reagál 8 mol HCl-val

158 g `KMnO_4` reagál `8*36.5`= 292 g HCl-val
31.6 g `KMnO_4` reagál `31.6/158*292` = 58.4 g HCl-val

Az oldat 37%-os, tehát
100 g oldatban van 37 g HCl
hány g oldatban van 58.4 g HCl?

m= `58.4/37*100` = 157.83 g oldat

Az oldat térfogata:

V=`m/rho` = `157.83/1.18` = 133.8 `cm^3`

133.8 `cm^3` HCl-oldatot kell bemérni.
0