Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összetett feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
468
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
NaOH + HCl = NaCl + H₂O

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

5 g NaOH-ot teszünk 500 `cm^3` oldatba.

`n_(NaOH)`= `5/40`=0.125 mol

Ebből kiveszünk 10 `cm^3`-t, amiben lesz `10/500*0.125` = 0.0025 mol NaOH

Ezt 0.0025 mol HCl fogja semlegesíteni.

A sósavoldatunk 0.01 `(mol)/(dm^3)`-es, azaz
1000 `cm^3` oldatban van 0.01 mol HCl
hány `cm^3` oldatban van 0.0025 mol HCl?

x= 250 `cm^3`
Javítva!

250 `cm^3` HCl-oldat semlegesít.

Az oldat össztérfogata 250+10 = 260 `cm^3` lesz, mely tartalmaz 0.0025 mol NaCl-ot.

1 `dm^3` oldat tartalmaz `1000/260*0.0025` = 0.0096 mol NaCl-t

Az oldat 0.0096 mólos lesz NaCl-ra nézve.
Módosítva: 7 éve
0